PR aka letelepedési engedély

Ismét jól eltűntem, hónapok óta nem írtam, na de ahogy mondani szokás, ami késik nem múlik, úgyhogy most itt vagyok. 
Mielőtt belekezdenék a folyamat ecsetelésébe, hogyan is kaptunk szép matricákat az útleveleinkbe, megemlíteném amolyan sors keze dologként, hogy a pappito blogján futott Új Zéland kvízjáték nyereményem átvétele után (ezúton is köszönöm a klassz ajándékot) pár perccel vettem észre onlájn, hogy a rezidenszi jelentkezésünk mellett a megszokott "folyamatban" helyett az "elfogadva" szó szerepelt. Azt hittem egy pillanatra rosszul látok. :) 
A jelentkezéstől számítva vezettem egy listát, hogy mikor mik történtek, a mostanában  letelepedési engedélyért (Rezidenszi, PR) folyamodóknak időbeli támpontnak jó lehet.
Letelepedési engedélyt kapni sokféleképpen lehet: családtag révén, szakképzettként (skilled migrant), work to residency szisztémával és még sorolhatnám. Én csak a másodikra térnék ki, arról vannak személyes tapasztalataim.
Röviden, van egy felállított ponthatár, amit minimum el kell érni, anélkül szóba sem állnak az emberrel. Ez mostanság 100 pont. Ezzel egy pool-ba (nevezzük mondjuk adatbázisnak) kerül az ember, ebből válogat a bevándorlási hivatal kéthetente különböző kritériumok alapján. (A 140 ponttal rendelkezőket pl automatice kiválasztják.) Ez az EOI-ként ismert procedúra. Ekkor még nem kell benyújtani semmiféle bizonyítékot, ez csak egy jelentkezés, online kitöltve 400 NZD, postai úton 500 NZD-be kerül. Ha ezt sikeresen teljesíti az ember, akkor jön a második forduló, az ITA, alias küldenek egy levelet, hogy előzetes elbírálás alapján sikeresnek tűnik az ügyed, küldjed be a papírokat amit kérnek (erkölcsi, anyakönyvi kivonat, orvosi vizsgálat, mellkasröntgen stb), bizonyítékot arról, amire effektíve pontokat számoltál magadnak jelentkezéskor (bizonyítvány, munkaszerződés stb). Pontokat lehet kapni végzettségre, helyi munkahelyre, kor-ra, partner végzettségére/munkájára (ha teljesíti a nyelvvizsgakövetelményt), szakmai gyakorlatra stb.
Ez a fázis eltart egy darabig, ellenőrizgetnek mindent. Értelemszerűen minél több dologra számoltál pontot, annál több papírt kell beküldened, ergo annál tovább tart majd az egész ügymenet, mire mindent lecsekkolnak. Szóval nem érdemes belemenni a hű, rekordmennyiségű pontokat szerzek játékba, keep it simple.
Ha ez sikeres, akkor a bevándorlási hivatal küld egy levelet, hogy elviekben elfogadták a pályázatodat, fizess be némi illetéket és postázd nekik az útlevelet/útleveleket. Ez már abszolút a finis, itt már egyenesben vagy, csak az útleveledre kell várni hogy visszaküldjék. Ez a hivatalos álláspont szerint 30 munkanap max. Dióhéjban ez volna az eljárás. A mi esetünkben a dátumok így néztek ki: 
EOI jelentkezés: március 11.
Kiválasztottak az adatbázisból: március 14. (ezt ahogy láttam onlájn, gyorsan kértem is az orvosi vizsgálatra időpontot, hogy mire jön a levél, hogy küldjük be a papírokat, már kezünkben legyenek az eredmények)
ITA (a levél, amiben értesítenek, hogy küldd a papírokat)  : április 14.
Postára adva: április 30.
Beérkezett: május 1.
Approved levél: aug 1.
Útlevél postára adva: aug 3.
Útlevelek vissza matricával: aug 17.
Tehát onnantól számítva, hogy a bevándorlási hivatal megkapta a jelentkezést, a mindenféle papírokkal együtt orvosistól mindenestől, napra pontosan 3 hónap után kaptuk a levelet, hogy gratulálnak, ezután 2 héttel (tegnap) pedig már vissza is érkeztek az útlevelek a matricával. 
A mi esetünkben én voltam a fő jelentkező, számoltam pontokat a végzettségemre (helyi), a munkahelyemre, a koromra, extra pontot férj munkahelyére, így túl is léptük az automatice kiválasztáshoz szükséges 140 pontot. Mivel a partner végzettségére/munkahelyre csak akkor jár a plusz pont, ha teljesíti a fő jelentkezőtől is elvárt nyelvvizsga szintet, ezért Férj még januárban el is ment IELTS nyelvvizsgát tenni, aminek februárban kaptuk meg az eredményét. (Alapesetben nem kötelező a partner nyelvvizsgája, bár apróbetűvel le van írva a szabályoknál, hogy bármikor kérhetik) Közben kértünk Magyarországról erkölcsi bizonyítványt, hogy az is itt legyen már, mikor szükség lesz rá.
Anyagi vonzata az egésznek:

IELTS nyelvvizsga: 295 NZD
EOI 
(onlájn küldtük be):  400 NZD
Orvosi vizsgálat:  
600 NZD
Letelepedési engedély eljárási ktg: 
1400 NZD
Illeték: 
600 NZD
Konzul hitelesítés:  
60 NZD(Az erkölcsi bizonyítványokat és anyakönyvi kivonatokat én lefordítottam, a konzul csak hitelesített, így a fordítási díjon nyertünk nem kicsit)
Összesen:  3355 NZD
Az egész döntés váratlanul ért egyébként, valahogy abban a hitben voltam/tunk, hogy majd biztos lesz pár kérdésük telefonon, vagy interjú (én ugye nem csináltam nyelvvizsgát, de ezek szerint elfogadták az angol nyelven szerzett bizonyítványaimat bizonyítékként) vagy akármi, de semmi nem volt. A főnökömet mondjuk megkeresték levélben, hogy ellenőrizzék a munkahelyet, de semmi több. Na de ez már csak mellékinfo, szóval sikerült elérnünk, amiért küzdöttünk, és most örülünk. :) 

No comments: