Hétköznapok - avagy munka és bölcsi

Mostmár pár hónapja tart az itthonról dolgozósdi, szerintem jól megy, a cég is meg van elégedve, szóval működik. Abban állapodtunk meg, hogy októbertől év végéig két napot az irodában töltök, majd januártól kb márciusig hármat, és utána a végleges állapot hogy négy napot a cégnél egyet pedig itthon dolgozok, rám bízva hogy az melyik nap vagy hogy hány óra.
Nem akartam az utolsó pillanatra hagyni a bölcsöde keresést, úgyhogy 1-2 hónapja el kezdtem igaziból keresgélni. Volt egy jó pár, aminek volt web oldala és meg tudtam nézegetni hogy milyennek tűnik, volt amik mellett csak elmentem kocsival megnéztem a környéket stb.
Aztán lett egy végső lista, amiket végiglátogattam Lexievel. Nézegettem a házunkhoz közel esőket és egy a munkahelyhez közelebbit is, végül ezutóbbi mellett döntöttem.  Egyrészt ez egy új jól feszerelt intézménynek tűnt, másrészt itt jobb volt az egy óvónőre (gondozónő?) eső gyerekek száma is. Plusz gondoltam ha bármiért felhívnak napközben, akkor 5 perc alatt ott tudok lenni.

A beszoktatásról: Az első 3 alkalom csak egy pár óra volt, úgy hogy én is ott voltam a kismanóval. Aztán egy fél napot ott töltött egyedül, mondták hogy majd hívnak hogy mikor menjek érte. Nem sokkal ebéd után telefonáltak hogy lassan mehetek, mert épp alszik és hogy az jópofa lenne ha ott lennék, mikor felébred. Azóta ez a második hét hogy teljes napokat bölcsiben van (na jó, 6 órát) és eddig nagyon jó választásnak tűnik a hely. Lexie kedveli a gyerek társaságot és mázlinkra szereti a hozzá rendelt óvónénit is. :)
Van az intézménynek egy privát online oldala is ahova töltenek fel képeket és írnak a gyerekekről sztorikat hogy mit csináltak aznap, mi volt a program stb. (minden szülőnek van saját belépőneve meg jelszava)
Eredetileg csak két napot ment volna, amikor én bent vagyok a cégnél, de az 5 nap túl hosszú időnek tűnt a bölcsis napok között, úgyhogy inkább 3-szor megy egy héten. Így jobban eloszlanak a napok és  hamarabb bele tud rázódni az ottani rutinba.

Csak úgy érdekességként: a bölcsödék és óvódák itt általában magán intézmények, szóval fizetősek. Vannak különféle opciók: fél nap, egész nap, adnak-e ételt vagy vinni kell stb. Ha nyaralni megy a család vagy beteg a gyerek és nem megy oviba, a díjat akkor is fizetni kell. A mi ovinkban ha valaki odajár már minimum egy éve, akkor a szabadság/nyaralás időtartamára adnak féláras kedvezményt. Három éves kor felett az állam támogat heti húsz órát.

5 comments:

coltaan said...

Neha azert irj negativ posztokat is, mert az egyszeri de tengerentuli olvaso azt hiszi megis kolbaszbol van arrafele a kerites ;-)

Az ovoda mindenhol fizetos, a finanszirozas modja es hatekonysaga mar mas kerdes. :-|

scarpetta said...

@coltaan, ok igyekszem irni negativumokat is. :)

Te honnan olvasol egyebkent?

coltaan said...

Jelenleg Balassagyarmatról. 44 nap múlva indul a gépem NZ-re, belevetem magam egy 4 hónapos intenziv nyelvtanfolyamba, aztán meglátom mennyire jó hely az a zátony ;-)

coltaan said...

...közben leesett, hogy két különbözô accountot látsz a nz fórumon és itt, ez az eredeti, 20+ éves nick-em, a cua csak kevés helyen használatos :-)

scarpetta said...

Volt egy sanda gyanum, de nem voltam biztos benne hogy ugyanaz a ket szemely :)