NZ Jogosítvány

2008. 08. 13. - írta scarpetta
Kategóriák: NZ vegyes

Kezdem az elején, hogy az esetleg újonnan érkezők is tudják, hogy miként megy a jogsi szerzés manapság. Pontosabban, hogy mi van akkor, ha az embernek van már jogositványa. Kell hozzá egy hivatalos fordítás a jogosítványról. Otthon kikérhető lapozgatós nemzetközi változat NEM jó. A rendes eredetit kell lefordittatni és hitelesiteni. Mi leforditottuk magunknak, és az itteni konzullal hitelesíttettük, így már megfelelt a követelményeknek.
Miután ez megvolt, besétáltunk az AA (autóklub) egyik kirendeltségére, ahol a kezünkbe adtak egy-egy formanyomtatványt kitöltésre. Már meglévő jogositvánnyal rendelkezve ez csak amolyan átkonvertálás, kiegészitve azzal, hogy kell egy elméleti és gyakorlati tesztet tenni.
És itt jön a csavar. Ahogy sikeresen túl vagy az elméleti vizsgán, az otthoni jogsid itt már nem érvényes, kapsz egy ideiglenes engedélyt, ami kimondja, hogy csak felügyelettel vezethetsz. Sőt, a néni az elméleti tesztkor felhivta a figyelmet pluszban, hogy a gyakorlati vizsgára nehogy egyedül menjünk, mert akkor sanszos a bukás azonnal. Úgyhogy tervet változtattunk, és első körben csak András csinálta meg az elméletet, sikerült is, úgyhogy egyből foglalt időpontot a gyakorlati tesztre.
Na, ez a gyakorlati vizsga ma volt. Szépen elmentünk mindketten, én ugye mint felügyelő (mert nekem még okés az otthoni jogsim) és András, mint vizsgázó. A vizsgáztató bácsi meg is érkezett időben, leellenőrizte a kocsit (világitás működik-e, index, kerekek állapota), minden ok, a vizsga engedélyezve. Én jól nAuevelt gyerek módjára köszöntem neki, de ő rá sem hederitett, ugyhogy felsétáltam az emeleten levő irodába olvasgatni, amig ő izzasztotta a férjemet. Szegény férjem már az első percben kis hiján agyvérzést kapott, amikor megpróbálta felvenni a napszemüvegét, de a vizsgáztató nem engedte, mondván, hogy használja a napellenzőt (a vizsgáztató persze felvette a napszemüveget).
Na megtörtént végre az elindulás, majd jött egy kereszteződés, ahol András elengedett egy autót, akinek amúgy elsőbbség adás kötelező táblája volt. Kérdezte a vizsgabiztos, hogy ezt most mire fel. András meg elmondta neki, hogy mivel a néni már félig bent volt a kereszteződésben, inkább elengedte, minthogy neki menjen. Mire Mr. Szigor közölte, hogy ez most itt nem az autó épségéről szóló vizsga, hanem a közúti szabályokról. (Nagyszerű, tehát mindenki csak nyugodtan törje össze a másikat, akinek táblája volt, nehogy már ne:) ) Útközben olyan feladat is van, hogy számolni kell a veszélyforrásokat (hazard). Ez lehet a szembejövő, a mögötted jövő autó, egy gyalogos, egy gyalogos kutyával (a kutyát is külön mondani kell majd), biciklis és a parkoló autó, ha ülnek benne. Tehát ez úgy néz ki, hogy a vizsgáztató szól, hogy most kezdd el számolni a hazardokat, majd egy perc múlva megkér, hogy állj félre és mondd el, mit láttál. Ezt annyiszor játsza el, ahányszor csak akarja.
Plusz egyes szituációkban megkérdezi, hogy most épp miért úgy cselekedtél, ahogy és hogy hangzik a szabály ebben az esetben. Számomra ez kicsit fura, mert ugye ha már az elméleti tesztet sikeresen abszolválta az ember, akkor az azt jelenti, hogy tudja is, na de sebaj, minden válasz jó volt. Amiért még szólt a vizsgáztató, hogy férjem állitolag túl sokszor fogta egy kézzel a kormányt. Mondjuk megnézném a szerencsétlenkedést, ahogy egy ipszilon megfordulást két kézzel kell előadni. :)

Tehát két hibával (kormány-dolog, plusz hogy elengedte a szabálytalankodó nénit), de meglett az új zélandi jogositvány. Elvben 1 héten belül postázzák, utána ha lesz időm én is elmegyek elméleti tesztre, és akkor férj majd tud lenni az én felügyelőm a gyakorlatra menetelkor. :)

No comments: