BCE pie és társai

2008. 06. 23. - írta scarpetta
Kategóriák: Gasztro

Régen írtam már kajákról, ennek több oka is van. Egyrészt kedves Judit barátnőm lecseszett, mint a pengős malacot, hogy nehogymár a scarpettából is gasztroblog legyen. :)) Másrészt diétán vagyunk, tehát egész héten párolt zöldséget eszünk némi párolt hússal.
Na a hétvégén kitaláltam, hogy talán kirúghatnánk kicsit a hámból, csinálnék valami szilárdabb kaját is.
Bacon-chicken and egg pie (Szalonnás-csirkés-tojásos pite)
Hozzávalók:
1 csomag short crust savoury pastry
1 csomag flaky pastry
1 fél csirkemell
350 g bacon
1 cs uj hagyma
4-5 tojás
Elkészités:
Várunk 2 órát, mire a tészták kiengednek annyira, hogy dolgozni lehessen vele, az idő alatt a csirke is kiolvad. :)
A csirkét sóztam-borsoztam, majd megpiritottam olivaolajon. Amig sült a hús, felkockáztam a bacont és felkarikáztam az új hagymát. Kiolajoztam picit a négyszögletes jénaimat, majd beleteritettem a short crust pastry-t. Ezt úgy ideális csinálni, hogy a tészta az edény teljes perem magassára rásimuljon. Erre rápakoltam a hagymát, szalonnát, csirkemellet, majd ráöntöttem a tojást. A tetejét befedtem a flaky pastryvel úgy, hogy a az alulra teritett tészta széleivel összenyomtam a fedő tészta szélét. Fontos, hogy teljesen "légmentesen" csatoljuk össze, mert így biztos, hogy megnő a piténk kellő magasságúra. A tetejét megkentem tojással, majd 175 fokos sütőben sütöttem kb 35-40 percet. A sütőből kivéve hagytam kicsit hűlni (kb 10 percet), majd felszeltem, és salátával megettük. Nagyon finom volt.
A tésztákkal kapcsolatban: otthon nem tudom, milyen néven lehet kapni, ha egyáltalán. Itt minden szupermarketben megtalálható a mirelit pultban Edmonton's márkanévre hallgat, amit én vettem (Sure to rise-ezt kifejezetten pappitonak:)) ). Természetesen nem fogy el a teljes csomag, amennyi kell azt kiveszi az ember, a többi mehet a fagyasztóba.
Kép most sajnos nincs, mire észbekaptam, már elfogyott az étek. De legközelebb (merthogy ízlett a dolog) ígérem kattogtatok, és pótolom.
 
Desszertnek Nigella Lawson régimódi csokoládétortáját sütöttem. Egyszerű elkészíteni, de nekünk nem igazán jött be. Bár az hozzátartozik a kérdéshez, hogy ha már torta/édesség, akkor mi nem rajongunk a keserű dolgokért. Szóval akik szeretik a minőségi étcsokis dolgokat, nekik nyugodt szívvel ajánlom.
Hozzávalók:
Torta:
200g liszt
200g cukor
1,5 teáskanál sütőpor
40g jó minőségű kakaó
175 g vaj
2 nagy tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
1,5 dl tejföl
Krém:
300g porcukor 
75g vaj
180g jó minőségű étcsoki (70%)
1,5 dl tejföl
1 teáskanál vaníliakivonat


Először a tortát készítjük el. A hozzávalókat beledobáljuk a food processorba (robotgép), és összekeverjük. Nigella két 20 centis tortaformába osztotta el ezt a mennyiséget és úgy sütötte meg. Mivel nekem a két tortaformám véletlenül sem egy méretű, ezért én a nagyobbikat kivajaztam és abba öntöttem bele az összes tésztát. Kb 30-35 percig sütöttem 180 fokos sütőben. Amig ez történt, elkészítettem a krémet. A csokoládét és vajat gőzfürdőn megolvasztottam, majd belekevertem a többi hozzávalót. Amikor a torta kihűlt, félbevágtam, és megtöltöttem a csokis krém 1/3-ával, a maradék krémet pedig rákentem a tetejére és az oldalára. Majd hűtőben pihent kicsit, mielőtt tálaltam.

No comments: