Névváltoztatás

Gondoltam megosztom a tapasztalatot hogy mi a menete egy névváltoztatásnak errefelé hátha valaki másnak is olyan remek keresztneve van, hogy van angol megfelelője és lehet angolosan is ejteni de fura, magyar módon van írva és akkor könnyen előfordulhat hogy a világ ezen részén amerre jár, mindenhol máshogy fogják betűzni a nevét, ami utána jópofa kis galibákat tud okozni.
Az enyémet hivatalos helyeken 5 (!!) különböző módon sikerült eddig leírniuk, ami nagyon klassz mikor megkérnek hogy betűzzem és utána közlik hogy én ugyan nem jártam még ott/nem vagyok a rendszerben/ilyen név nincs is/tuti én vagyok én, mikor születtem?

Szóval a folyamat nagyon egyszerű: rezidensnek (letelepedési engedéllyel rendelkező személy) vagy állampolgárnak kell lenni, ki kell tölteni egy papírt hogy 'ez vagyok --> ez szeretnék lenni' (erre azért vannak szabályok hogy milyen neveket lehet választani), befizetni a díjakat és várni hogy megjöjjön postán a névváltoztatási okirat.

Az egész móka 2 héten belül megvolt: ebben benne volt az is hogy le kellett fordítanom a születési anyakönyvi kivonatainkat aztán hitelesítettni, majd másolatot csinálni a házassági kivonatról és hitelesíttetni, postáztam az egész pakkot és kb másfél hét múlva már meg is jött az okmány.

Az ezzel járó ügyintézés is igen barátinak tűnik eddig:

-Jogosítvány: az ember bemegy a legközelebbi AA kirendeltségre,  néni lefénymásolja a bizonyítványt az új névvel, csinál egy új fényképet, elveszi a régi jogsit, ad egy ideiglenest amíg az új kártya megjön (elvileg 2-3 hét).
-Kocsi biztosítás: Ha az AA-nél van biztosítás, egy másik ablaknál egyúttal gyorsan át is lehet iratni a nevet a rendszerben.
-Adóhivatal: Az IRD weboldaláról letölthető egy erre az esetre vonatkozó nyomtatvány(1 oldal), kitölt, fénymásol mellé egyet a névváltozós papírból és beküld postán. Plusz célszerű adni egy másolatot a melóhelyen is.
-Bank: Névváltozós papír vagy új jogsi bemutat, ügyintéző lemásolja és átírja az átírnivalókat a rendszerben.


Ezek a fontosak, a többi helyen meg majd apránként lehet szólni és kész. :)2 comments:

Esztimese said...

Ez nem tűnik valamo bonyolult ügymenetnek :) Tervezzük mi is a névváltoztatást, de egyelőre még parkolópályán van ez a dolog :)

scarpetta said...

Esztimese: tenyleg semmi extra nem volt benne. Gondolom nalatok is hasonlokepp mukodik. :)