Terhesgondozás, gyes stb

Gondoltam megírom hogy is mennek errefelé a dolgok gyermekvállalás témakörben, hátha valakit érdekel vagy esetleg aktuális.

Három féle terhesgondozási lehetőség van:

1) kórházi midwife (szülésznő) - anyukajelölt nem választ egy konkrét személyt, mindig az éppen műszakban levő midwife fogja vizsgálni. Ergo, előfordulhat hogy a szülést egy olyan valaki fogja levezetni, akivel még nem is találkoztak a szülők. Ezt fedezi az állami eü ellátás, szóval ingyenes az arra jogosultaknak.
2) Privát midwife - anyukajelölt választ egy konkrét személyt, aki végigkíséri a terhességet és levezeti a szülést. Ezt fedezi az állami eü ellátás, szóval ingyenes az arra jogosultaknak.
3) Orvos - ez elég egyértelmű, szülőjelöltek választanak maguknak orvost, aki végigkíséri a terhességet és levezeti a szülést. Ezt nem fedezi a standard eü ellátás, pár ezer dollárba kerül. Magánbiztosítók általában visszafizetik egy kis részét ennek a számlának.

Szerintem az első két opció a leggyakoribb, nemcsak azért mert térítésmentes, hanem mert igazából a szülésznők azok, akik a legtapasztaltabbak e téren. Ha orvost választ a delikvens, egy midwife akkor is jelen lesz a vizsgálatoknál-szülésnél. Egy abszolút komplikációmentes szülésnél nincs is igazán olyasmi amit egy orvos tudna csak és a midwife nem. 

Aztán ezeket a fenti opciókat még lehet variálni, hogy otthon, szülőotthonban vagy kórházban akar szülni anyuka.

Vannak mindenféle szülésfelkészítő tanfolyamok is, kórház által ingyenesen vagy privát helyeken fizetős rendszerben.
A kórház szervez oktatólátogatást is, ahol körbevezetik a szülőjelölteket, megmutatják mi hol van, mi hogy van stb.

Szabadság-Szülési szabadság:
-10 nap spéci szabadság, amit orvosi vizitekre, ultrahangra stb lehet elhasználni.
-Egy éves munkaviszony után jár 52 hét szülési szabadság, ami azt jelenti hogy a munkáltató 1 évig köteles fenntartani a munkahelyet. Ebből az egy évből 14 hét az ami fizetett (az eredeti fizetés egy töredéke) az utána levő időszak fizetés nélküli
-Apukának is jár két hét szabi szülés előttre vagy utánra

Én csak a kórházi ellátásos részről tudok nyilatkozni privát midwife-al, az otthonszülős-meg medencés-fürdőkádas-szülőotthonos élményekről fogalmam sincs. :)

Szóval a kórház nagyon jól felszerelt. Két részből áll: van a vajúdó rész, itt van a szobában hiper-szuper fotel apukának amiben még aludni is lehet ha akar, tv, cd lejátszó stb. Van 3 jacuzzi is az osztályon, ha valaki ilyesmire vágyik, csak előre kell szólni a szülésznőnek és akkor tuti lesz hely. Meg van konyha ahol apuka ihat kávét-teát, vagy bedobhatja a mikróba a melegitos párnát anyukának stb.
Aztán szülés után átkerül a család a szülészetre, ahol van mindenféle szoba, én egy 1 ágyasban voltam, ahol volt kis asztal, fotel apukának, fürdő-wc stb. Ugyanezen a folyosón van 2 konyha is, hogyha anyuka netán megéhezne a kórházi kaján felül, akkor még van piritós kenyér, vaj, lekvár, muffin, gyümölcsök, kávé-tej-tea stb (ingyen)

Normál komplikációmentes szülésnél azt hiszem 1-1.5 nap után hazaengedik az embert, ha tévedek akkor majd vki csak kijavít, amúgy meg ha galiba volt akkor 5 nap után van eltáv.

Összességében én kívánni sem tudtam volna jobb ellátást szerintem, minden tiszta és rendezett volt, hagytak minket szépen csendben kettecskén a szobában és ami a legszimpatikusabb volt, hogy amikor kiderült/eldöntődött hogy itt márpedig vészhelyzet van, akkor sem pánikoltatott senki, nem volt dráma, mindenki tette a dolgát és kész.










3 comments:

coltaan said...

Innen nézve ez sajnos sci-fi :-|
Azaz lehet ilyet csak jó mélyen kell zsebe nyúlni....

Pappito said...

Az eltáv az anyus állapotától és a kórház leterheltségétől is függ, általában másnap, másfél nap után hazazavarják anyukát, ha minden rendben van, de komplikációk nélkül is lehet maradni 2-3 éjszakát, ha van hely és anyuka akar és/vagy a midwife/kórházi személyzet javasolja. Komplikációk esetén meg persze anyus állapota dönti el, hogy mikor szabadulhat.

scarpetta said...

Koszi Pappito, akkor jol gondoltam a masfel napot. :)