Hírek a nagyvilágból

2008. 09. 12. - írta scarpetta
Kategóriák: Eszmefuttatás

1. Egy mókás hírre bukkantam a neten tegnap, gondoltam megosztom, hátha valaki nem olvasta.
A valóságtartalmát nem ellenőriztem, és mivel a The Sun cikkéről van szó, ami az egyik legnagyobb brit bulvárlap, még akármi is lehet. :)
A beszámoló szerint  két különböző napon ünnepelheti majd születésnapját egy brit ikerpár, Lexus Conway augusztus 31-én, éjfél előtt néhány perccel jött a világra, húga, Amber pedig 45 perccel később, immár szeptember 1-jének hajnalán. Fura viccei vannak a természetnek, az már egyszer biztos. Na de nem is emiatt volt ez hírértékű, hanem mert az angol oktatási törvények szerint az augusztus 31-e után születettek évvesztesnek minősülnek, azáltal egy évvel később kezdhetik csak általános iskolai tanulmányaikat. Ennek szigorú érvényesítése azonban azt jelentené, hogy az ikerpár a néhány percnyi különbség miatt egy év különbséggel kezdhetne iskolába járni. A szülők elszánták magukat arra, hogy a gyerekek egyszerre, egy osztályban tanulhassanak. Apuka még azt is kilátásba helyezte, hogy ha ezt nem sikerül elintézni, elköltöznek Spanyolországba - ahol neki rokonai élnek -, mert ott lazábbak a beiskoláztatási szabályok.
Northamptonshire grófság tanácsának szóvivője mindazonáltal jelezte a hatóság kompromisszumkészségét, mondván: ha majd eljön a beíratás ideje, a gyerekek érdekeinek leginkább megfelelő döntést fogják meghozni, figyelembe véve a szülők kívánságát is.
Jót mulattam magamban azért, épphogy megszülettek a gyerekek, de a szülők már azon háborognak, hogy mi lesz ha külön kezdik az iskolát. Még ha igy is történne (amit kétlek), akkor is meg lehetne oldani, hogy akkor mondjuk kezdjék mindketten egy évvel később a sulit, vagy akármi, de hogy ezért elköltözni Spanyolországba?! :))
2. A másik hír kevésbé mulatságos, annál inkább meglepő és egyben tanulságul is szolgálhatna egyes rivális politikai vezetőknek, na de nem akarok én rosszindulatú lenni. :)

Az amerikai republikánus és demokrata elnökjelölt félretéve a pártos szembenállást közösen emlékezett meg csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek hetedik évfordulójáról. John McCain és Barack Obama együtt helyeztek el virágot a Ground Zerónál, a leomlott WTC helyén New Yorkban. A külpolitikai kérdésekben eltérő nézeteket valló McCain és Obama egész nap tartózkodott az egymást bíráló politikai reklámoktól, és előzetes megállapodásuknak megfelelően egyikük sem mondott beszédet a megemlékezésen.
A két elnök-jelölt közös nyilatkozatban tudatta: "együtt tisztelegnek minden egyes amerikai emléke előtt, aki a 2001-es támadásokban meghalt". McCain és Obama arról írtak, hogy szeptember 11-én összefognak, nem demokrataként vagy republikánusként, hanem amerikaiakként.
Szóval így is lehet ezt. Félretenni a rivalizálást és kultúráltan, tiszteletteljesen megemlékezéssel tölteni ezt az egy napot.

A CNN hírtévé csütörtöki közleménye szerint egyébként a terrorista fenyegetés csak a negyedik legfontosabb kérdés az amerikai szavazók számára, jobban aggódnak a gazdasági kilátások, az iraki háború befejezése, és az egészségügy helyzete miatt.

No comments: